Ljusstöperskan

Jag heter Charlotte och jag är en livsnjutare. Det är därför jag stöper ljus. För att äga min tid och för att bruka mina händers vilja att skapa. 

Att få arbeta med händerna. En del människor är gjorda för det. Jag är det. Jag är också gjord för att ha massa känslor, kanske hör det ihop? Känslorna kommer ut genom mina händer. All den kärlek, omsorg, tacksamhet och värme jag har i min kropp smittar ljusen när jag tar på dem. 

Jag tror att fler längtar efter långsamhet. Eftertanke. Och omtanke.

Stearinljus är i sig en slags symbol för allt det där. Våra är dessutom gjorda med största möjliga omsorg. Mina händer har rört vid varenda ett av ljusen som lämnar oss. Laddat dem med värme och kärlek i varje detalj och i varje steg i tillverkningsprocessen.

Välkommen att värma dig lite. 

Början

Det var min mamma som började. Hon köpte ett ljusstöperi och gjorde mig delaktig. Vi gick i lärlingsutbildning hos den tidigare ägaren. Lärde oss massor om hantverket. Älskade det.

Men som vanligt när jag hittar något jag gillar vill jag prova, testa, leka, hitta på. Det gjorde jag i några år. I takt med att ljusen jag gjorde blev bättre och bättre växte sig en övertygelse stark i mig. Det är detta jag vill göra. Mamma lät mig hållas, och nu är ljusstöperiet mitt. Jag är oerhört stolt över mitt ljusstöperi och vad jag har byggt upp – men jag kommer ändå alltid att fortsätta prova, testa och experimentera – utvecklas!

Hantverket

Att stöpa ljus är ett hantverk som bjuder på överraskningar, variation och mängder av möjligheter.

Materialet är både hårt och sprött – mjukt och formbart.

Att hålla ett alldeles nygjort, ljummet ljus i händerna sprider värme i hela kroppen. Att känna tyngden av ett gäng ljus som hänger över handen, och höra det klonkande ljudet när de slås lätt mot varandra. Det är ljuv musik.

Att stöpa ljus handlar om material av bra kvalitet. Rätt recept, temperatur, tempo. Och sist men inte minst känslan.