Ljusstöperiet i Kastlösa

Ljusstöperiet ligger i Kastlösa, kallad konstnärsbyn, på södra Öland. Södra Öland har sedan lång tid tillbaka lockat till sig hantverkare, konstnärer och andra kreativa människotyper. Det sägs vara något med ljuset och den unika vackerhet som landskapet bjuder. Att finnas i ett sådant sammanhang, omgärdad av likasinnade människor – ett kollegial – betyder mycket för känslan av viktigheten i det jag gör. Att skapa vackra ting med hjälp av händer och känslor – det har en viktig mening för människor!

Här i Kastlösa bor jag i ett före detta stationshus från början av 1900-talet. Det var faktiskt förälskelsen i huset som tog mig just till Kastlösa, och intill huset finns nu ljusstöperiet.

Bakom ljusstöperiet är det en bit gräs, en talldunge och sen Ölands stora alvar. Det räcker med en blick ut genom fönstret för att fyllas med rätt känsla. 

Läget är helt enkelt oerhört gynnsamt för kreativiteten. Och det är viktigt! Det skulle inte gå att inhysa produktionen i en fönsterlös industrilokal omgiven av asfalt och betong.

 

Det behöver vara vackert för att kunna skapa vackert.

Stearin

Den råvara vi använder allra, allra mest är stearin. Vi använder svensktillverkat stearin, och självklart väljer vi en sort som inte är tillverkad av palmolja.

Stearin är ett hårt och sprött material. När ljus ska stöpas (alltså bygga upp tjockleken genom dopp efter dopp efter dopp), behövs något mjukgörande i massan för att lyckas. Då tillsätts paraffin. Paraffin har dåligt rykte, vi vet, men även här finns det olika typer. Vårt paraffin är av renaste sort.

Ju mer paraffin det är i massan, desto lättare blir det att stöpa. Men vi är inte ute efter att det ska vara lätt – vi vill göra bra ljus som inte kroknar, som har lång brinntid och vackert utseende. Därför har vi envist experimenterat oss fram till en blandning med hög stearinhalt.

I de gjutna ljusen är det 100% stearin. I de raka, stöpta är det cirka 70% . Den exakta andelen avslöjar vi faktiskt aldrig, eftersom receptet är resultatet av otaliga timmars exprimenterande och proveldande. En yrkeshemlighet!

Vekar

Vekar är flätade av bommulsgarn och impregnerade för att brinna med en lugn låga och i långsam takt. Flätningen gör att veken böjs när den tänds.

Vi använder olika typer av vekar till olika ljus. Och givetvis olika storlekar på vekarna beroende på tjockleken på ljuset. Vekens storlek och typ är en oerhört viktig detalj i utformandet av ett ljus med bra brinnegenskaper. Fel veke kan försämra brinntiden, kan göra att ljuset rinner, sotar, flackar, har för stor låga eller slocknar av sig självt.

På vår hylla med vekar ligger närmare 30 olika rullar. Var typ av ljus har sin veke.

Vårt ljusstöperi idag

Stickobrinn har vuxit de senaste åren, och nu är vi alldeles lagom stora. Vi säljer våra ljus här i vår webshop, i vår fabriksbutik i Kastlösa, och hos några få utvalda återförsäljare.

Vi har låtit stickobrinn växa långsamt, för att hela tiden ha utrymme för att göra väl genomtänkta val, som blir bra både för dig som kund och i våra hjärtan.

Samtidigt som vi nu är oerhört stolta över vårt ljusstöperi, kommer vi aldrig att stanna – nöja oss. Hos oss har det alltid, och kommer alltid att pågå ett ständigt experimenterande byggt på lust.